Papillomer er godartede gevækster forsaget af canin papillomavirus. Hyppigst er det mundhuleslimhinden der angribes, hvor det starter fra overgangen fra læben til slimhinde. Men ud over dette billede kan der også opstå vorter langs ganen og omkring åbningen til spiserøret.

Tilstandens navn er karakteriseret ud fra hvor vorterne er placeret.

I tilfælde hvor de sidder i munden kaldes det oral papillomatose.

Andre papillomer kan sætte sig på huden andre steder på kroppen og i disse tilfælde kaldes tilstanden kutan papillomatose.

Oral papillomatose ses typisk hos unge hunde der endnu ikke har opbygget et forsvar mod virusset, og sygdomsbilledet kan opstå og sprede sig på kort tid.

Derimod ses den kutane papillomatose typisk hos ældre hunde (og andre dyr som heste, kvæg mm). Her ses som regel blot med enkelte vorter.

Symptomer

Vorterne kan se hvidlige eller blomkålsagtige ud og rage ud over mundvigen. Derudover kan man se symptomer som blødninger og infektioner hvis hunden får tygget på gevæksterne.

På kroppen ser vorterne ud af varierende art, fra tørre til spændte hævelser.

I sjældne tilfælde kan vorterne udvikle sig til ondartede kræftknuder og man bør derfor konsultere med en dyrlæge for at sikre sig at disse ikke bliver forveklset.

Behandling

Hvis der er mange af vorter kan hunden komme til at tygge i dem når den spiser, og traumet kan få dem til at bløde eller blive inficerede.

Vorterne vil dog typisk forsvinde spontant igen efter nogle uger eller måneder når immunutet er opnået, og derfor er kirurgisk fjernelse sjældent nødvendigt eller fordelagtigt.

Forebyggelse

Canin papillomavirus smitter ved direkte eller indirekte kontakt med andre dyr eller genstande der har været i kontakt med virusset. Derfor er der en god idé ikke at lade din hund hilse på andre hunde mens udbruddet står på.

Hvis du er i tvivl om din hund kan have papillomatose, så spørg en af vores erfarne dyrlæger her: https://ivet.dk/pages/book-tid/

Categories