Nyt år- nye muligheder. Et nyt år fyldt med glæde og muligheder gør de fleste af os så begejstrede, at vi kan komme til at glemme at højtiderne- som nytårsaften- ikke er lige så fuld af fest og dans for alle.

Blandt samlingen af venner, fyrværkeri, sølvdekorerede tudehorn og bordbomber findes der hvert eneste år mange kæledyr med nytårsangst i større eller mindre grad.

Faktisk er det langt de færreste dyr der kommer igennem nytårsaften uden en form for angst.

Hos iVet går vi ikke kun op i dit kæledyrs fysiske helbred. Vi har lige så meget fokus på og interesse i deres psykiske velbefindende. Derfor giver vi her en vejledning om hvordan angsten kan mindskes.

Symptomer på nytårsangst

Er du i tvivl om dit kæledyr lider af angst kan du med fordel holde øje med følgende symptomer:

  • Halsen (hunde)
  • Rysten
  • Gemmer sig under møbler
  • Vandren rundt/ urolig
  • Piven, gøen eller biden i ting
  • Svær at komme i kontakt med eller distrahere

Giv dit kæledyr et sted at føle sig tryg

Dette er første skridt du kan tage, for at lindre nytårsangsten igennem nytårsdagene.

Hunde som er bur-trænede kan finde ro i dette bur. Buret er hos korrekthjulpne hunde et sted de føler sig trygge og dette kan hjælpe med nytårsangsten. Buret kan med fordel delvis tildækkes af et tæppe, så den virker ”huleagtig”.

Er din hund/kat modsat ikke burtrænet, vil et bur med al sandsynlighed gøre ondt værre, og forsage mere angst. I stedet kan du udvælge et rum i huset som dyret normalt søger til for at få ro, det er vigtigt at vælge et rum hvor hunden ikke kan komme til skade eller ødelægge ting. Det skal altid sikres at hunde har mad og vand tilgængeligt, men det kan give yderligere tryghed hvis de får deres yndlings tøjdyr eller tæppe med, eller noget der dufter af dig.

Har du mulighed for det, er det bedst at søge ud af byområder og hen til steder som er mere rolige på denne aften.

Distraher

Hvad end du kan gøre for dit dyr, for på en sikker made at distrahere dem fra blinkende lys, tudende heksehyl og høje brag – vil hjælpe dem.

Afhængigt af niveauet af nytårsangst, kan man ofte drage nytte af at tænde fjernsyn eller roligt, monotont, men høj musik. Dette er bedst at initiere gradvist i løbet af aftenen således at hunden/katten ikke får et yderligere chok af pludselig høj musik. Skru forsigtigt op i løbet af aftenen, til et tåleligt niveau.


Har dit kæledyr et beskæftelseslegetøj som fx en bold eller labyrint med godbidder i – er nytårsaften det perfekte tidspunkt at tage det i brug på.

Tal med din dyrlæge eller adfærdsspecialist

Dette er helt essentielt hvis du har nytårsangste dyr.

Der er nemlig en masse forebyggelse vi kan starte på allerede ugerne op til nytårsaften. Der findes forskellige foder, tilskud, dufte, terapeutisk massage og i sidste ende medicin som kan hjælpe dit dyr med at slappe mere af.

Vær opmærksom på at disse tilskud primært bør benyttes til mild angst og vil ikke have effekt på allerede angste dyr. Få derfor lagt en plan i god tid.

Book en tid her: https://ivet.dk/pages/book-tid/

Categories