Læs her og se hvordan din hunds kløe behandles bedst.

Klør din hund sig?

Hunde med kløende hud kan være et symptom på en række underliggende tilstande, så derfor er det vigtigt at finde ud af, hvorfor hunden klør sig – så vi kan forebygge og behandle korrekt.

De fleste har antageligt prøvet at have perioder med kløende, rød og irriteret hud.

Når din firbenede ven begynder at klø sig med hyppige intervaller, kan og bør vi tænke over hvad årsagen kan være – og jo før jo bedre.

Hvor lille klø-tur i ny og næ umiddelbart er helt harmløst, indikerer en mere udtalt og persisterende kløe hos vores pelsdyr en mere alvorlig tilstand, som kan forværres hvis den ikke behandles i god tid. Ud over hudens og pelsens sundhed, har kløende tilstande også en stor indvirkning på dit kæledyrs livskvalitet, og derfor er kløende tilstande altid værd at få vurderet af en dyrlæge.

Årsager til kløe hos hunde

Differentialdiagnoserne er mange hos en hund med kløe, og derfor er det vigtigt altid at arbejde sammen med en dyrlæge, for at finde frem til hvad der generer din hund, og dermed hvordan dette bedst behandles.

Hyppige årsager til kløe hos hund:

  1. Parasitter som lopper og skab
  2. Allergi
    1. Allergi for omgivelserne
    1. Foderallergi
  3. Hudinfektioner
  4. Tør hud

Parasitter

Ektoparasitter – det vil sige parasitter der lever udenpå dyret- kan forsage kløe hos hunde. Et enkelt loppebid er nok til at hunden begynder at klø.

Nogle kæledyrsforældre er sikre på, at hvis lopperne er synlige, og de ikke selv er blevet bidt, så er de der nok ikke.

Men desværre kan lopper være svære at se, og derfor er der altså en sandsynlighed for at disse ubudne gæster bor på dit kæledyr, selv om vi ikke selv har spottet dem ved første øjekast.

Lopper bor lykkeligt i hundens seng og i pelsen og hyppigt vil det forsage kløe i varierende grad hos patienten.

Nogle dyr kan tilmed udvikle en parasitær allergi som blot er med til at gøre ondt værre for din bedste ven. Tal derfor med en dyrlæge om en diagnosticering og eventuelt behandling af lopper, flåter og lus.

Når det kommer til Skab er det en anden sag, den kan nemlig ikke selv diagnosticeres. Dette kræver et dybt skrab fra huden og et mikroskop. Skabsmiden graver gange under huden og vil typisk give en svær kløe (10/10), hvor hunden stort set ikke kan distraheres nok til at stoppe kløen.

Allergi, miljømæssig.

Årsagen til din hunds kløende adfærd kan også skyldes en miljøbetinget allergi, dette kaldes også for atopisk dermatitis, atopi eller allergisk dermatitis.

Dette kan fx være husstøvmider, pollen, svampesporer, planter eller foder som kan forsage en allergisk og kløende reaktion.

Hunden vil typisk debutere med symptomer i 2-6 års alderen, men kan ses helt ned til 6 måneders alderen.

Karakteristisk ved denne slags irritation er at symptomer ud over regulær kløe også kan indebære overdreven slikken, gnubbeadfærd, hårtab (alopeci) eller mat og kedelig pels, øreproblemer (ørebetændelser eller rysten på hovedet) og rød og skællet hud. Ud over disse symptomer kan sekundære hudinfektioner som fugtig dermatitis / hot spots opstå som følge af de selvpåførte traumer på huden.

Foderallergi.

Hunde kan udvikle allergi for foder de har fået længe, eller som er nyintroduceret. Det er proteinerne i foderet som dyret reagerer på, og derfor vil det første man forsøger sig med hos atopiske hunde, oftest være en strikt hypo- eller anallergen foderdiæt. Disse fodertrials vil ofte tage 6-8 uger for resultat og det er vigtigt at din hund i denne periode ikke indtager andet end dette specifikke foder.

Det er værd at notere at nogle hunde vil udvikle en krydsallergi mellem flere allergener på én gang, hvilket yderligere komplicerer en præcis diagnostik af de specifikke triggere.

Opdages allergien rettidigt, og er samarbejdet mellem ejer og dyrlæge godt, er betingelserne for at holde allergien i skak god.

Her er et par spørgsmål ejerne oftest stiller i forhold til allergi.

Det første en ejer med en allergisk hund vil spørge om, er med overvejende sandsynlighed:

Hvad kan min hund være allergisk for?

Spørgsmålet er forståeligt, logisk og interessant, men det er ikke specielt hjælpsomt i forhold til at håndtere den pågældende hunds allergi.

I mange tilfælde forbliver dette et mysterium, når det kommer til atopi. Det gør heller ikke den store forskel, for der er for det meste ikke den helt store hjælp at hente til at undgå triggerne for din hunds allergi i disse tilfælde. Hvor behandling af symptomerne er det der vil give størst værdi.

Burde jeg få min hund allergitestet?

Det gør ingen skade at få foretaget en allergitest, men for størstedelen af patienterne vil det være unødig brug af ressourser.

Generelt set giver allergitests mest mening for hunde hvor man ønsker at behandle med allergenspecfik immunterapi (ASIT) / hyposensibilisering.

Ideen går ud på at injicere hunden med små mængder af det stof den er allergisk over for, og på den måde ”vænne” kroppen til dem gradvist. I dette tilfælde er det naturligvis nødvendigt at vide hvilket allergen det er.

Hvilke nye ting kan min hund have været eksponeret for, som kan forsage allergien?

Selv om det kunne være en behjælpelig guideline, så er det desværre ikke sådan allergier virker.

På samme måde som med mennesker, kan hunde ikke blive allergisk over for noget, som den aldrig har mødt før. Det kræver flere eksponeringer for allergenet, og er altså noget der udvikler sig over tid. Det er heller ikke til at forudse hvad din pelsede ven bliver allergisk over for.

Et af de vigtigste spørgsmål kæledyrsejerne stiller i denne situation er

Hvad kan jeg gøre for at lindre min hunds symptomer

Netop dette spørgsmål her er – ud over hjælpen fra dyrlægen – nøglen til at tackle en allergisk patient.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå nuancerne i allergi.
Allergi er ikke en tilstand vi går efter at kurere. Vi kan kun håndtere dem og minimere symptomerne, så dyret har en god livskvalitet og ikke udvikler sekundære tilstande som fx ørebetændelser (otitis externa) eller hot spots.

Nogle patienter oplever en lindring ved at fodres med omega fedtsyre tilskud med eller uden specielle lindrende shampoo.

I nogle tilfælde er dette dog ikke nok, og det er derfor nødvendigt at være i tæt dialog med din dyrlæge omkring mere aggressive behandlingsmetoder med receptpligitg medicin.

De to slags medicin der ofte har effekt er Apoquel og- eller Cytopoint, og er i mange tilfælde den allerbedste mulighed i moderate til svære tilfælde af allergi.

Andre hunde har god effekt af antigen immunterapi som før beskrevet.

Hudinfektioner

Hvis din hund klør sig og huden samtidigt har et fedter og rødt udseende med en særlig lugt, kan en bakteriel eller svampeinfektion være årsagen.

Bakterielle infektioner stammer ofte fra den naturlige bakterieflora på dyrets hud. Ved selvpåførte sår eller hudirritation fra kløe eller andet, får disse bakterier gunstige forhold og kan blusse op og blive patogene (sygdomsfremkaldende).


Svampene findes primært i hudfolder hvor der er varmt og fugtigt. Dette kan fx være mellem tæerne, i ørerne, under halen, i hovedet eller på halsen.

Disse kan ligeledes være vældig ubehagelige infektioner for din hund og det er derfor vigtigt at tale med din dyrlæge om forebyggelse og behandling.

Tør hud

Endnu en årsag til at din hund kløer sig kan være tør hud.

Vi kender fra os selv eller vores børn, at huden kan blive særligt irriteret i særlige årstider, men man skal være forsigtig med at projektere denne årsag over på vores hunde.

Faktisk er det ikke typisk for hunde at have tør hud, uden at der ligger en anden underliggende medicinsk tilstand til grund for denne tørhed.

Derfor er det fortsat vigtigt at konsultere med en dyrlæge hvis din hund har tør og kløende hud.

Hvornår bør tale med en dyrlæge, når din hund kløer sig?

I virkeligheden ser mange hudinfektioner ens ud med det blotte øje. Så før man har fået svar på spørgsmålet: ”hvorfor kløer min hund sig?” er det vigtigt at opretholde en god hygiejne og indføre hyppig håndvask for at undgå spredning af eventuelle infektiøse eller parasitiske problemer til andre dyr eller familiemedlemmer.

Hvis din hunds kløende adfærd forsager en ødelagt, skadet eller blødende hudbarriere, eller hvis din hund virker restløs, søvnløs eller nedstemt- så er det vigtigt at konsultere sig med en dyrlæge.

Du kan hurtigt få råd og vejledning hos iVet.dk. Book en tid her: https://ivet.dk/pages/book-tid/

Categories